塩麹   

I have begun to use "shio koji", the salt malted rice for seasoning since this spring.
At first, I bought ready-made "shio koji", but now I buy only "koji" and make "shio koji" at home. It is very simple to make. You only need to mix 200 grams of "koji" with 95 grams salt and 400cc water. You put the mixed in a container and keep it at a fixed temperature. And in about ten days, a very delicious "shio koji" is ready. I use it for miso soup and all seasonings. When I eat food seasoned with "shio koji", I feel refreshed and cheer up. I love ferment foods!

今春から、味付けに「塩麹」を使い始めました。

はじめは既製の塩麹を買ってましたが、今は「麹」だけ買って
家で「塩麹」を作ってます。作り方は簡単。

200グラムの麹に、95グラムの塩と400ccの水を混ぜるだけ。

容器に入れて、常温で保存します。
10日くらいで、とてもおいしい塩麹のできあがり。

味噌汁や全ての味付けに使います。
塩麹で味付けした物を食べると気分さわやか、元気が出ます。

発酵食品、いいですねー!

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200グラムの麹を買えば、700グラムの塩麹ができます。

みそ汁を口に含んだ時の
あのふわ~っとした疲労回復感がイイ!

味噌汁には、味噌も少し混ぜて入れます。
発酵中は常温で保存、できあがった塩麹は冷蔵庫で保存します。

皆さまは、どんな味付けがお好きですか?
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by kyoumogenki123 | 2012-11-21 10:53

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